10 tips voor de (beginnende) thuiskok

Wat ontzettend leuk dat je thuiskok bent op Thuisafgehaald en dat je maaltijden in de buurt wilt gaan delen. In het begin kan het zijn dat je niet direct (veel) afhalers krijgt, maar vergeet niet: de aanhouder wint. En om je op weg te helpen, geven we je tips over hoe je een succesvolle thuiskok wordt. Zo maak je met thuis koken ook andere mensen blij!

  1. Voeg zo snel mogelijk een maaltijd toe
  2. Geef je maaltijd een duidelijk omschrijving
  3. Bied je maaltijd aan voor een specifieke datum
  4. Begin met een kennismakingsprijs
  5. Zorg voor een overzichtelijk profiel met foto
  6. Volg de hygiëneregels
  7. Gebruik het Thuisafgehaald promotiepakket om jezelf te promoten in de buurt
  8. Deel je profiel via Social Media
  9. Reageer altijd op verzoeken
  10. Word lid van de besloten Facebook groep voor thuiskoks

1. Voeg zo snel mogelijk een maaltijd toe

Bedenk wat voor maaltijd je wilt koken. Blijf dicht bij jezelf en kies gerechten waarvan je blij wordt als je ze maakt. Bekijk ook het dashboard en de profielen van koks bij jou in de buurt. Wat voor gerechten koken ze? Welke prijs vragen ze? Op welke dagen koken ze en hoeveel porties delen ze? Als je dat weet, kun je daar jouw aanbod op afstemmen. 

2. Geef je maaltijd een duidelijke omschrijving en foto

Heb je bedacht welke maaltijd je wilt aanbieden? Afhalers willen van tevoren ook graag weten wat er in je maaltijd zit. Omschrijf daarom zoveel mogelijk de ingrediënten die je gebruikt. Vermeld duidelijk of de maaltijd vegetarisch is of vlees en/of vis bevat. Afhalers waarderen dit zeer (vooral mensen met allergieën). En maak een mooie foto als je het gerecht eenmaal hebt gekookt. Een foto zegt immers meer dan duizend woorden!

Tips foodfotografie

3. Bied je maaltijd aan voor een specifieke datum 

De eerste stap is nu om je maaltijd voor een bepaalde datum aan te bieden. Je buurtgenoten krijgen dan een e-mail en kunnen zich opgeven voor je maaltijd. Bied je maaltijd paar dagen voor het afhaalmoment aan op Thuisafgehaald , zodat afhalers genoeg tijd hebben om zich in te schrijven voor je maaltijd. Extra handig, want zo weet je als thuiskok van tevoren hoeveel porties je kunt gaan koken. 

4. Begin met een kennismakingsprijs

Begin je net met thuis koken? Begin dan goedkoop als een soort kennismakingsprijs. De afhalers moeten jou en je maaltijden nog leren kennen. Ze weten nog niet hoe lekker je eten is en hoe groot je porties zijn. Het is goed om te benoemen dat je prijs een kennismakingsprijs is, zodat afhalers begrijpen waarom je je prijs op een gegeven moment weer verhoogt.

Als thuiskok heb je de ruimte om je eigen aanpak te hanteren bij het bepalen van de prijs. Het belangrijkste is dat je geen commercieel bedrijf bent en op persoonlijke titel de maaltijd deelt met je buurtgenoten. Varieer met je bedragen. Je bepaalt per gerecht de prijs per portie. Voor een zelfgemaakte soep kun je bijvoorbeeld minder geld en tijd kwijt zijn dan voor een stoofschotel. 

Thuiskok Marianne: “Laat de liefde voor koken voor een ander vooral voorop staan.”

5. Zorg voor een sterk koksprofiel met foto

Schrijf een uitgebreid tekstje over jezelf en wat je het liefst thuis kookt. Met een profielfoto maak je jouw profiel nog persoonlijker! En door een foto aan je gerecht toe te voegen, verhoog je de kans op afhalers omdat het er aantrekkelijker uitziet. 

Onderzoeker Maarten: "Koks met een lange profieltekst waarin ‘ kook-woorden’  staan wekken vertrouwen."

6. Pas de hygiëneregels toe

Als thuiskok ben je ervoor verantwoordelijk dat je je maaltijd veilig en hygiënisch bereidt. Ook voor afhalers is het belangrijk om veilig en verantwoord met het eten om te gaan. Onderstaande informatie helpt je om aan geldende hygiëneregels te voldoen. Deze informatie is opgesteld in samenwerking met de NVWA.

Meer over hygiëneregels en voedselveiligheid

7. Gebruik het promotiepakket om jezelf te promoten

Wil jij meer bekendheid voor jezelf en Thuisafgehaald in jouw buurt? Dan hebben wij leuke flyers en posters die je kunt downloaden. Je kunt ook proberen om in het lokale buurtkrantje te komen! We merken dat dit heel goed helpt om meer afhalers te krijgen!

Schroom niet om contact met ons op te nemen als je een vraag hebt! 

Promotiepakket aanvragen

8. Deel je profiel via Social Media

Laat iedereen weten dat jij een maaltijd op Thuisafgehaald hebt aangeboden. Deel je maaltijd ook op Facebook en Twitter.

9. Reageer altijd op afhaalverzoeken

Heb je ook maaltijden aangeboden zonder specifieke datum? Laat afhalers altijd op tijd weten of zij wel of niet een maaltijd kunnen afhalen. Zijn je maaltijden uitverkocht? Vergeet dan niet eventuele verzoeken af te wijzen zodat afhalers die wachten op antwoord, weten waar zij aan toe zijn.

10. Word lid van de besloten Facebookgroep voor thuiskoks

Wil je tips van andere koks? Dan kun je natuurlijk ook lid worden van de besloten Facebookgroep voor thuiskoks. 

Lid worden Facebookgroep voor thuiskoks

Heb je eenmaal afhalers? Goed gedaan!

Veel afhalers die een maaltijd bestellen via Thuisafgehaald.nl vinden het heel erg leuk om iets meer van jou te weten. Vraag de afhaler daarom bij voorkeur binnen wanneer deze voor de deur staat, om een praatje te maken en om de maaltijd in het bakje te scheppen dat de afhaler heeft meegebracht. 

Het kan handig zijn om van tevoren te vragen hoe laat je afhaler ongeveer verwacht te komen. Dan kan jij daar rekening mee houden met koken.

Handige linkjes