Vragen over catering

Hier vind je het antwoord op de volgende vragen over catering:

 1. Hoe maak ik een cateringprofiel aan?
 2. Hoe kan ik een cateringaanvraag doen?
 3. Hoe kan ik een cateraar een review geven?
 4. Wat kost een cateringprofiel?
 5. Moet ik mij inschrijven bij de KvK?
 6. Catering en de belastingdienst
 7. Hoe kan ik een offerte uitbrengen?
 8. Hoe werkt het sturen van een factuur?
 9. Heb ik een HACCP certificaat nodig?

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met ons via 06 83 44 71 97 of per e-mail via info@thuisafgehaald.nl

Overzicht veelgestelde vragen

1. Hoe maak ik een cateringprofiel aan?

Een cateringprofiel kun je aanmaken via je gewone Thuisafgehaald-account.

> Je kan hier direct een cateringprofiel aanmaken als je al bent ingelogd

Je kunt als je ingelogd bent ook een cateringprofiel aanmaken. Je gaat hiervoor eerst naar je dashboard en vervolgens klik je op “catering”. Vul deze pagina zo volledig mogelijk in met een persoonlijke tekst en vul aan met mooie foto's. Zo is de kans op cateringaanvragen het grootst!

> Lees hier 7 tips voor een perfect cateringprofiel

Als je als cateraar op Thuisafgehaald staat, kunnen mensen je een offerteverzoek toesturen. Je krijgt dan informatie over de cateringklus en de contactgegevens. Zelf kun je dan de offerte uitbrengen.

2. Hoe kan ik een cateringaanvraag doen?

Ben je op zoek naar een persoonlijke cateraar voor een verjaardagsfeestje of een bedrijfslunch? 

> Kijk hier het aanbod van cateraars in jouw stad!

3. Hoe kan ik een cateraar een review geven?

Als je een cateraar hebt gevonden voor jouw feestje of bedrijfslunch, is het natuurlijk ook leuk om de cateraar te beoordelen. Wanneer de datum voorbij is die je had opgegeven voor de cateringklus, ontvang je een mail om de cateraar een review te geven.

Jouw review komt te staan onder het profiel van de cateraar. Voor de cateraar is dat belangrijke feedback. En voor nieuwe opdrachtgevers is het heel behulpzaam om te lezen hoe tevreden jij was! Dus we stellen het heel erg op prijs als je even de tijd neemt om de review in te vullen.

4. Wat kost en cateringprofiel?

Helemaal niks!

5. Moet ik mij inschrijven bij de KvK?

Waarschijnlijk niet. Maar dat hangt af van drie criteria. 

Je hebt volgens de KvK een onderneming wanneer je:

 • Je levert goederen en/of diensten.
 • Je vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor. (Uitgangspunt bij Thuisafgehaald is, de boodschappenkosten en een klein beetje extra (10%) voor gas, elektriciteit en de olijfolie die je toch al in de kast had staan). 
 • Je neemt deel aan het (normale) economische verkeer.

Twijfel je erover of je binnen deze criteria valt en dus een bedrijf bent? Neem dan even contact op met de KvK.

6. Catering en de belastingdienst

Moet je inkomsten uit catering opgeven bij de Belastingdienst? 
Ja. Je moet alle extra inkomsten opgeven bij de Belastingdienst. Dus ook de inkomsten uit je cateringklussen. De Belastingdienst vindt het ook belangrijk dat je facturen bijhoudt van de cateringopdrachten die je doet.

De makkelijkste manier om je inkomsten uit catering bij de Belastingdienst op te geven, is via de inkomstenbelasting. Onder Box 1, Resultaat uit Overige Werkzaamheden (ook wel ROW genoemd) kan je per jaar tot € 8.000,- aan inkomsten bijschrijven.

Onder deze kop geef je je echte inkomsten op, dus eigenlijk wat jij aan de catering hebt verdiend. Je berekent je inkomsten als volgt. Neem je omzet (het bedrag dat je ontvangen hebt voor je catering) minus de kosten (voor je ingrediënten). Bijvoorbeeld: je catert 6 keer per jaar voor 100 euro, dan is je omzet 600 euro. De totale kosten voor je ingrediënten waren 300 euro. Dan zijn je inkomsten: 600 - 300 = 300 euro en dát bedrag geef je op.

Heb je meer dan € 8.000,- inkomsten uit catering? Dan ben je waarschijnlijk een onderneming en dan raden we je aan je in te schrijven bij de KVK en met hen contact op te nemen over de aangifte bij de Belastingdienst.

7. Hoe kan ik een offerte uitbrengen?

Een offerte is een overzicht van jouw aanbod, naar aanleiding van een verzoek van iemand. Je geeft dus een omschrijving van wat je kunt leveren en welke prijs daar bij hoort. 

> Bekijk hier een voorbeeld van een offerte die je kan gebruiken

Nog een aantal tips voor de offerte:

 • Spreek een tijd af wanneer je uiterlijk hoort voor hoeveel personen er definitief gekookt moet worden. Dit zodat er geen eten overblijft en er ook niet te kort is.
 • Maak van te voren ook afspraken over de wijze en het tijdstip van betalen.
 • Je kunt vragen om van te voren een ondertekend exemplaar van de offerte te laten opsturen. Je kan na goedkeuring van de offerte ook nog een opdrachtbevestiging sturen.

8. Hoe werkt het sturen van een factuur?

Als je een kvk-nummer hebt, kun je een factuur sturen. Sommige opdrachtgevers willen graag facturen ontvangen, maar het is voor je eigen administratie ook belangrijk om facturen te maken en bij te houden. Ook voor de Belastingdienst is een goede administratie belangrijk.

De factuur is een rekening voor de catering die je geleverd hebt. 

> Hier vind je een voorbeeld van een factuur

De volgende gegevens moeten op de factuur staan:

 • de factuurdatum;
 • een uniek factuurnummer (nummer de facturen doorlopend en opeenvolgend);
 • je kvk-nummer
 • naam en adres van de thuiskok
 • naam en adres van uw klant;
 • een omschrijving en de hoeveelheid van de catering;
 • de datum waarop de catering gedaan is;
 • de prijs.
 • BTW

Sta je niet ingeschreven bij de KvK, dan mag je geen facturen sturen. Een kwitantie sturen mag wel.

9. Heb ik een HACCP certificaat nodig?

Waarschijnlijk niet. Als je geen bedrijf bent, gelden de algemene hygiëneregels en heb je verder geen extra certificaat nodig. 

> Lees hier de algemene hygiëneregels door

Wanneer je wel bedrijfsmatig catert, dan heb je wel een HACCP certificaat nodig. Als je een bedrijf bent, moet je in je keuken goed scheiden wat er voor particulier gebruik is en wat voor zakelijk gebruik. We raden je dan aan contact op te nemen met de Nederlandse Voedsel- & Warenautoriteit (www.nvwa.nl).

Overzicht veelgestelde vragen