Het verhaal van Mevrouw Bos, bijzondere afhaler

"Het is als een droom die uitkomt!"

Mevrouw Bos is 82 jaar en woont samen met haar man van 87 jaar. In de weekkrant las mevrouw Bos een stukje over Thuisafgehaald. Ze heeft geen computer en belde Thuisafgehaald om te vragen of wij haar in contact kunnen brengen met koks.

Mevrouw Bos is de diepvriesmaaltijden zat: “Er zit maar één aardappel in. Ik wil zo graag een gezonde maaltijd eten maar ik heb zelf niet meer zoveel zin om te koken voor mijn man en mij. Onze zoon kookte als mantelzorger altijd voor ons, maar die is onlangs overleden. Zou u mij aan een thuiskok kunnen helpen? Dat zou ik echt fantastisch vinden!”

Kok op loopafstand

Anne van Arkel van Thuisafgehaald: “Omdat meneer en mevrouw Bos geen computer hebben zijn wij op zoek gegaan naar een kok in de buurt die voor hen wil koken. Op loopafstand woont thuiskok Willem. Hij wilde met heel veel plezier zijn maaltijden met hen delen. Sterker nog, de eerste maaltijd, een lamsstoofschotel, werd de dag erna al gebracht en volgende afspraken werden meteen gemaakt! Willem kookt nu iedere week op vaste avonden voor meneer en mevrouw Bos en zijn kinderen brengen het langs omdat het maar 1 minuut fietsen is."

Voedzame maaltijden èn sociaal contact

Anne heeft regelmatig contact met ouderen, hun kinderen of kleinkinderen: “Vaak horen we dat oudere mensen niet meer goed voor zichzelf koken of dat ze een maaltijd over slaan. Zij krijgen van de huisarts of de thuiszorg het advies om goed te eten, maar als je niet mobiel genoeg bent om de juiste voedingsmiddelen in huis te halen, is dat niet makkelijk. Ondervoeding bij ouderen is een groot probleem in Nederland. Net als eenzaamheid. Thuiskoks uit de buurt maken graag een goedgevulde maaltijd met verse groenten. We krijgen dan ook blije berichten van ouderen waarin ze vertellen dat ze in gewicht zijn aangekomen dankzij hun kokende buur. En dat ze het zo fijn vinden dat er regelmatig even iemand bij ze binnen komt."

Mevrouw Bos is dolgelukkig met thuiskok Willem: "Ik droomde al jaren dat buurtgenoten voor ons zouden koken, maar ik wist niet hoe dat te regelen. Iedere dag dat Willem kookt voelt als vakantie! Dit is als een droom die uitkomt."

Herken je jezelf of een bekende in Mevrouw Bos?

Heb je ook behoefte aan ondersteuning bij de avondmaaltijd? Of ken je iemand die geholpen zou zijn met een zorgzame buurtgenoot die op een vaste dag kookt? Er zijn vast buren die graag eens koken.Bijzonder Thuisafgehaald is voor iedereen die geholpen zou zijn met extra ondersteuning rond de avondmaaltijd. Een thuiskok van Thuisafgehaald kookt een verse maaltijd die tegen kostprijs kan worden afgehaald. Mocht dat niet lukken, dan zoeken we een thuiskok die bereid is om het eten langs te brengen.  

Meld jezelf of iemand anders aan voor Bijzonder Thuisafgehaald. 

 

Foto: Bob Karhof

Interview: Anne van Arkel